رسم جهانی نوروز - 1403
نوروز، زمانی است برای بزرگداشت آرزوی شکوفایی و آغازی نو. یکی از رسوم مهمی که در این ایام دنبال می گردد، گردهم آمدن با اعضای خانواده بر سر سفره هفت سین است که با اشیایی که نماد پاکی، روشنایی، زندگی و ثروت است تزئین شده است. در عصر حاضر که در زندگی با چالش های بزرگی همراه شده ایم، هدف از برپایی آیین نوروز ترویج گفت و گو، حسن همجواری و آشتی است.
نوروز که در گویش کشورهای مختلف به اشکال متفاوت نوشته و تلفظ می شود، به «روز نو» ترجمه می گردد و نماد آغاز بهار است. این مناسبت بینالمللی که در لحظه اعتدال بهاری و معمولاً مصادف با 21 مارس است، در کشورهای زیادی به رسمیت شناخته شده و آغاز سال جدید برای بیش از 300 میلیون نفر در سراسر جهان است و بیش از 3000 سال است که در مناطقی از جمله بالکان، حوضه دریای سیاه، قفقاز، آسیای مرکزی، خاورمیانه و در میان جوامع ایرانی در سرتاسر جهان جشن گرفته می شود.
نوروز سنتی فرهنگی که توسط بسیاری از مردمان رعایت شده است ، در سال 2009، در فهرست نمایندگی میراث فرهنگی ناملموس ثبت شد. این جشن باستانی نشانه فرا رسیدن بهار و تجدید حیات طبیعت است. نوروز ارزشهای صلح، همبستگی و آشتی را در بین نسلها و درون خانوادهها ترویج نموده و تنوع فرهنگی و دوستی را در میان جوامع مختلف تقویت می نماید.
نوروز نقش حیاتی در تحکیم پیوندهای بین مردم از طریق احترام متقابل و پیگیری صلح و همسایگی داشته و آداب و رسوم مربوط به آن منعکس کننده میراث فرهنگی غنی هر دو تمدن شرقی و غربی است که از طریق تبادل ارزش های انسانی بر یکدیگر تأثیر گذاشته اند.
جشن نوروز به معنای تعهد به زندگی در هماهنگی با طبیعت، شناخت ارتباط متقابل بین کار سازنده و چرخه های طبیعی نوسازی، و حفظ نگرش مراقبتی و محترمانه نسبت به منابع حیات در طبیعت است.
در ایران، عمو نوروز و حاجی فیروز ، چهرههای شاخص جشن نوروز، جشنی که با چهارشنبه سوری آغاز و با سیزده به در خاتمه می یابد، برای بزرگداشت آغاز سال نو به خیابانها آمده و با اجرای برنامه به استقبال نوروز می روند.
چهارشنبه سوری
چهارشنبه سوری پیش درآمدی برای بزرگداشت سال نو است. در ایران در آستانه آخرین چهارشنبه قبل از عید نوروز جشنی برگزار می شود. این جشن که معمولاً در شب برگزار می گردد، شامل آیینهای مختلفی از جمله پریدن از روی آتش و آتشبازی است.
در این شب، ایرانیان در حالی که شعر «زردی من از تو، سرخی تو از من » را به عنوان نمادی از میل به دور کردن بیماری و دریافت گرما، سلامتی و انرژی، می خوانند، از روی آتش می پرند. علاوه بر این، با انواع آجیل و تنقلات در طول جشن از عزیزان خود پذیرایی می نمایند.
سنت دیگری که در شب چهارشنبه سوری مشاهده میشود، «کوبیدن قاشق» است که یادآور یکی از رسوم هالووین است.
سیزده به در
تعطیلات نوروز در ایران سیزده روز است. در روز سیزدهم که به سیزده به در معروف است، ایرانیان برای پیک نیک و ارتباط با طبیعت به خارج از منزل رفته و به عنوان بخشی از این مراسم، سبزه مورد استفاده در سفره هفت سین خود را در آب جاری می اندازند. این سنت، به ویژه در میان افراد مجرد جوان، به ویژه دختران، با گره زدن برگ های سبزه، قبل از دور انداختن همراه است، که نمادی از آرزوی یافتن شریک زندگی است. علاوه بر این، سیزده به در با شوخیهای شیرینی که یادآور شوخی روز اول آوریل است جذاب تر می شود.
آداب و رسوم نوروزی
نظافت منزل و خرید
آماده شدن برای نوروز معمولاً شامل دو کار اصلی است: نظافت خانه و خرید. قبل از فرا رسیدن نوروز، مردم مشغول نظافت کامل بهاری خانههای خود هستند و مطمئن میشوند که همه چیز برای سال نو تازه و مرتب است. علاوه بر این، افراد به خرید لباسهای جدیدی برای پوشیدن در جشنها و خرید گل، از جمله سنبل و لاله که انتخاب محبوب افراد برای هفت سین است، مشغول می شوند.
بازدید از خانواده و دوستان
در تمام ایام نوروز رسم بر این است که مردم به خانه خانواده، دوستان و همسایه ها سر بزنند. معمولاً افراد جوانتر شروع به ملاقات از بزرگان خود نموده و متقابلا بزرگترها به بازدید ایشان می روند. از مهمانان با چای، شیرینی، کلوچه، میوه های تازه و خشک، آجیل مخلوط یا سایر تنقلات پذیرایی می شود.
آماده سازی غذا
یکی از خواراکی های رایجی که در عید نوروز تهیه می شود، سمنو است، خوراکی سنتی که از جوانه گندم تهیه می شود. سمنو معمولاً در اکثر کشورهایی که نوروز را جشن میگیرند طبخ میشود، حتی در برخی مناطق آیینهای خاصی در تهیه آن وجود دارد. در مناطق مختلف ایران، افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان، زنان و دختران دور هم جمع گشته و اغلب در ساعات شب، همراه با آواز خوانی، سمنو میپزند.
علاوه بر سمنو، غذاهای سنتی دیگری نیز برای جشن های نوروزی تهیه می شود. به عنوان مثال، سبزی پلو با ماهی یک انتخاب محبوب برای شب عید است، همچنین از شیرینی هایی مانند نان نخودچی نیز استفاده می شود. پختن غذاهای خاص برای نوروز یک سنت فراگیر در سراسر مناطقی است که این تعطیلات در آن برگزار می گردد و هر منطقه دارای سنت های آشپزی منحصر به فرد و خوراکی های شیرین مخصوص به خود است.
سفره هفت سین
به طور سنتی قبل از عید نوروز، خانواده ها دور سفره هفت سین جمع می شوند و مشتاقانه منتظر لحظه دقیق اعتدال اسفند (لحظه تحویل سال) برای آغاز سال نو هستند. عدد هفت و حرف سین از آنجاییکه نشان دهنده هفت امشا سپنتا از زند اوستا است و به دلیل مطابقت با عناصر آتش، زمین، هوا، آب و اشکال زندگی انسان ها، حیوانات و گیاهان، دارای اهمیت است. اقلام هفت سین در ادامه بیان شده است:
سبزه - جوانه های گندم، جو، ماش یا عدس که در ظرف می رویانند.<
سمنو- پودینگ شیرینی که از جوانه گندم درست می شود.
سنجد
سرکه
سیب
سیر
سماق
همچنین در سفره هفت سین قرآن یا شاهنامه فردوسی و یا دیوان حافظ، آینه، شمع، تخم مرغ رنگ شده، کاسه آب، ماهی قرمز، سکه، سنبل و شیرینی های سنتی نیز قرار داده می شود.
در سال 2010 کشورهایی نظیر افغانستان، آذربایجان، آلبانی، ایران، هند، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکیه و ترکمنستان که در این مناسبت فرهنگی مشترک هستند، پیش نویس قطعنامه ای را با عنوان «روز جهانی نوروز» در شصت و چهارمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد جهت بررسی و تصویب مطرح نموده و در مجمع عمومی سازمان ملل متحد با قطعنامه A/RES/64/253 ، نوروز به عنوان مناسبتی بین المللی به ثبت و تایید رسید.
جهت ارتباط با دپارتمان صادرات لبنیات و پودرهای لبنی چالتافارم با ما در ارتباط باشید.